Category

Informatie

Identificatiechip bij hond

By | Informatie

Het is tegenwoordig verplicht om honden van een identificatiechip te laten voorzien. De chip wordt door de dierenarts onder de huid bij de hond ingebracht. Het chippen van honden is in ieder geval verplicht voor honden die na 1 april 2013 zijn geboren. Deze moeten binnen zeven weken na de geboorte een chip krijgen. Voor iedereen die een pup neemt, kan het handig zijn om een hondenverzekering af te sluiten. Het plaatsen van de chip kan dan namelijk voor een vergoeding in aanmerking komen.

IdentificatiechipVerplichting identificatiechip bij hond

De overheid heeft ervoor gekozen om een identificatiesysteem met een chip voor honden in te voeren. Dit omdat er in de wereld van honden nog altijd veel misstanden zijn met onder meer broodfokkers en pups die te vroeg bij de moeder weggehaald worden. Ook ontbreekt het vaak nog aan vaccinaties en wordt er niet goed voor de hond gezorgd. Om dergelijke misstanden tegen te gaan, is de chip nu verplichting gesteld voor honden die geboren zijn na 1 april 2013. Na het inbrengen van de chip moet de registratie aan de speciale databank worden doorgegeven. Indien er wijzigingen optreden in de informatie op de chip dient deze informatie eveneens gewijzigd te worden in de databank. Zo blijven de gegevens namelijk up tot date.

Kosten voor het chippen van de hond

Wie een hondenverzekering heeft met dekking voor het chippen van de hond is voordelig uit. Als er echter nog geen verzekering voor de hond is afgesloten, moet de hondenbezitter zelf opdraaien voor het chippen van de hond. De kosten variëren tussen 15 euro en 50 euro, waarbij ook de kosten van het consult van de dierenarts zijn inbegrepen. Wie een hond zonder chip heeft, kan alsnog besluiten om de hond te laten chippen. Rond Dierendag worden er vaak speciale acties aangeboden bij dierenklinieken om honden tegen lagere kosten dan normaal te laten chippen.

Symptomen bij een zieke hond

By | Informatie

Een gezonde hond is fit en actief, maar als de hond ziek is of een aandoening heeft, dan verandert het gedrag doorgaans. Het is de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter om de hond in een goede lichamelijke conditie te houden en bij ziekte met de hond naar de dierenarts te gaan. Overigens is het tijdens de jaarlijks inenting natuurlijk ook gewoon ideaal om de huisarts een algehele check-up te laten doen bij de hond. Indien er dan wat geconstateerd wordt, kan snel worden ingegrepen of verder onderzoek gedaan worden.

Symptomen bij een zieke hondHerkenbare ziektesymptomen

Indien een hond zich opeens anders lijkt te gedragen, is het aan raden om te letten of er sprake is van bepaalde symptomen. Bijvoorbeeld minder actief zijn, diarree, braken, hijgen, hoesten, koorts, opgezette buik, stijfheid, extra veel drinken, niet eten, incontinentie, problemen met de huid of kwijlen. Indien een hond steeds piept en dat anders niet doet of als er steeds sprake is van blaffen, lusteloosheid, veel slapen, agressief gedrag of trillen, kan uiteraard net als bij de andere symptomen altijd contact worden opgenomen met de dierenarts. Ook als het niets ernstigs blijkt te zijn, is dat maar beter te weten dan dat er geen actie wordt ondernomen.

Bij twijfel wordt altijd aangeraden om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan de hond onderzoeken en zal de hondenbezitter natuurlijk vragen stellen over het gedrag van de hond en symptomen die aanwezig zijn. Er kan dan een diagnose worden gesteld of verder onderzoek gedaan worden om bepaalde aandoeningen op te sporen of uit te sluiten. Er zijn kosten verbonden aan het consult en aan een eventuele behandeling. Wie een hondenverzekering heeft, kan daar een beroep op doen. Daarom wordt ook aangeraden om bij de aanschaf van een hond direct ook te overwegen om een hondenverzekering te nemen. Dat kan onvoorziene medische kosten opvangen.

 

Hondenverzekering afsluiten voor gebit

By | Informatie

Het afsluiten van een hondenverzekering voor het gebit van de hond is geen overbodige luxe. Het is belangrijk om het gebit in een goede conditie te houden. Net als bij mensen kunnen er zich bij honden ook problemen aan het gebit voordoen. Het is dan ook raadzaam om periodiek aandacht te besteden aan het gebit van de hond. Zo kunnen vroegtijdig problemen ontdekt worden en kan er tijdig worden ingegrepen. De dierenarts kan uiteraard ook het gebit van de hond controleren. Wie kosten als gevolg van een gebitsbehandeling wil voorkomen, kan er voor kiezen om een hondenverzekering af te sluiten met een speciale dekking voor tandzorg.

HondenverzekeringVerzorging van gebit van de hond

Tandsteen en tandplak komen ook bij honden voor. Als hier niets aangedaan wordt dan kan dat in de toekomst voor problemen gaan zorgen. De dierenarts is gewend om hondengebitten te controleren en kan al snel zien of er sprake is van tandsteen of tandplak. Er is zelf ook wat aan te doen. Door bijvoorbeeld regelmatig op wekelijks basis even de tanden van de hond te poetsen. Of door goede kauwsticks te geven en ervoor te zorgen dat het juiste voedsel wordt gegeven.

Gevolgen van een ongezond gebit

Het is voor veel hondenbezitters helemaal niet zo vanzelfsprekend dat het gebit van de hond regelmatig gecontroleerd wordt. Laat staan dat het hondengebit gepoetst wordt. Als er geen regelmatige controle plaatsvindt, kan er ongemerkt een probleem met het gebit ontstaan. Zelfs dusdanig dat er een gebitsbehandeling nodig is bij de dierenarts. Een tandvleesontsteking kan bijvoorbeeld heel pijnlijk zijn. De hond gaat minder eten en meer kwijlen, maar ook regelmatig met de poot bij de bek zitten. Als dat het geval is dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Het is echter beter om voor preventieve zorgt te kiezen. Er zijn meerdere verzekeraars waar het mogelijk is om een hondenverzekering met tandzorg af te sluiten.

Oudere hond en de hondenverzekering

By | Informatie

Als een hond ouder wordt, komen er vaak ook mankementen bij te kijken. Een hond kan problemen krijgen met slijtage van de gewrichten, suikerziekte ontwikkel of met ernstige medische problemen te maken krijgen. Bijvoorbeeld problemen met de organen of hartproblemen waarvoor een behandeling nodig is. Oudere honden kunnen dan ook hoge kosten met zich meebrengen als het gaat om de medische situaties. Er is echter een optie om ook voor een oudere hond een hondenverzekering af te sluiten.

Oudere hondLeeftijd van de hond

Het heeft in principe op elke leeftijd van de hond nog zin om een hondenverzekering af te sluiten. Het is wel belangrijk om dat op tijd te doen. Als er eenmaal medische problemen zijn dan wordt het uiteraard lastiger, want bestaande medische problemen kunnen worden uitgesloten. Net als dat er een wachttijd bestaat en als de hond dan ziek wordt binnen de wachttijd kan er geen beroep op de verzekering gedaan worden. Overigens kan het wel zo zijn dat de verzekeraar alleen honden toelaat tot een bepaalde leeftijd. Die kan bijvoorbeeld tussen de 7 en 10 jaar liggen. Het heeft dan geen zin meer om een hond van 12 jaar te verzekeren. Het risico voor de verzekeraar wordt dan te hoog, want de kans dat er medische kosten in de toekomst ontstaan is dan groter. Bij oudere honden die wel voor de hondenverzekering in aanmerking komen, kan het in elk geval rendabel zijn om een polis af te sluiten.

Puppy verzekeren

Een puppy kost altijd geld. Er moeten namelijk verschillende producten worden aangeschaft, zoals misschien een bench of hondenmand, maar ook speeltjes en hondenvoer. Daarnaast komen er kosten voor de dierenarts. Een puppy moet namelijk ingeënt worden, maar moet ook een chip krijgen en ontwormd worden. Ook een vlooienbehandeling kost geld. De kosten van de premie van een hondenverzekering kunnen ingecalculeerd worden. Net als hondenvoer geld kost op reguliere basis geldt dat ook voor de puppyverzekering. Bovendien worden toekomstige risico’s met betrekking tot medische kosten ook gedekt. Vaccinaties en de chip in het eerste jaar kunnen bovendien direct al voor een vergoeding in aanmerking komen.

Honden en giftig voedsel

By | Informatie

Er zijn hondenbezitters die zeer strikt zijn als het aankomt op voeding voor de hond. Anderen zijn weer wat gemakkelijker en stoppen wel eens een stukje kaas of worst toe. Het is echter niet zo dat al het voedsel dat geschikt is voor de mens ook geschikt is voor de hond. Er zijn meerdere voedselproducten die zelfs slecht zijn voor de hond. Daarnaast kunnen bepaalde voedselproducten zelfs een giftige uitwerking hebben. Het is als hondenbezitter in elk geval raadzaam om bewust te zijn wat de hond te eten krijgt.

giftig voedselGiftig voedsel

Iedereen wil natuurlijk het beste voor de eigen hond en daar hoort een goed voedingspatroon bij. Het verwennen van de hond kan ook met speciale lekkernijen voor honden. Indien er niet op gelet wordt wat aan de hond wordt gegeven dan kunnen er vervelende problemen ontstaan. Een hond kan natuurlijk ook ongemerkt giftig voedsel binnenkrijgen en dan is het wel zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Er zijn meerdere voedingsmiddelen die een giftige reactie kunnen veroorzaken. Het hangt daarbij overigens wel af van de hoeveelheid die ervan binnen worden gekregen. Knoflook en chocolade zijn niet geschikt voor honden net als rozijnen en druiven. Verder moeten er ook een snoepjes met suikervervangers worden gegeven en zijn uien en avocado ook niet geschikt. Dat geldt eveneens voor champignons, aardappelen, prei en koffie.

Contact met dierenarts

Het is niet zo dat alle hierboven genoemde middelen direct voor een giftige reactie. Die kan ook pas later optreden. Indien er zich symptomen voordoen, is het natuurlijk aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts. In veel gevallen, leidt een beperkte inname van bovengenoemde middelen niet tot een reactie. Als er zich wel symptomen voordoen dan is het vaak zo dat de hond vaak snel weer opknapt. In ernstige gevallen is er echter een ingreep nodig en dient de maaginhoud verwijderd te worden. Als er een operatie aan te pas moet komen, zorgt dat voor hoge kosten. Ook in dit geval kan een hondenverzekering uitkomst bieden, maar die moet dan al wel afgesloten zijn. Een hondenverzekering biedt bescherming tegen grote financiële gevolgen die giftig voedsel met zich kunnen brengen. Bovendien wordt dan ook meteen bescherming geboden tegen andere medische kosten.

Hondenverzekering en wachttijd

By | Informatie

Het is voor het afsluiten van een hondenverzekering doorgaans sprake van een bepaalde wachttijd. Bij de meeste verzekeraars bedraagt deze wachttijd een periode van dertig dagen. In die periode van dertig dagen kan er geen beroep gedaan worden op de dekking. Wordt de hond bijvoorbeeld ziek in de wachttijd dan wordt er vanuit de hondenverzekering geen vergoeding geboden voor medische kosten. Dat is overigens ook zo op het moment dat er een polis wordt afgesloten en de hond heeft al een bestaande aandoening.

Hondenverzekering en wachttijdReden van wachttijd

De reden dat er sprake is van een wachttijd is dat verzekeraars niet het risico willen lopen dat honden verzekerd worden als er al een optie bestaat dat er sprake is van een mogelijkheid dat er medische kosten komen. Het is dus ter voorkoming van het misbruik maken van de verzekering door snel een polis af te sluiten als er medische kosten aan zitten te komen. De verzekeraars dekken zich als het ware in om te voorkomen dat er direct in het begin al geld moet worden betaald aan de verzekerde. Het is dus altijd verstandig om zo zodra men een hond neemt ook een hondenverzekering af te sluiten.

Verzekering zonder wachttijd

Er is vrijwel altijd sprake van een wachttijd. Daar is echter wel een uitzondering op indien het gaat om een hondenverzekering voor een puppy. Bij het verzekeren van een puppy is het zelfs mogelijk om de kosten van de identificatiechip te vergoeden net als die van de eerste vaccinaties. Of er sprake is van een vergoeding en geen wachttijd bij het verzekeren van een puppy is na te lezen in de voorwaarden van de verzekeraars. Het is dus aan te bevelen om een puppy meteen al te verzekeren. Als een puppy ouder wordt, kan er namelijk wel weer een wachttijd gelden voor de verzekering.

Hond en aansprakelijkheidsverzekering

By | Informatie

Een hond kan net als een mens schade toebrengen aan derden. Er kan een ongeluk gebeuren als een loslopende hond het fietspad oversteekt en er komt een fietser ten val. Een hond kan ook in een situatie komen dat er sprake is van agressie en er gebeten wordt. Zo kan een hond per ongeluk ook al kwispelend een dure vaas omstoten. In al deze situaties kan er schade ontstaan en die schade dient natuurlijk vergoed te worden. Dat kan door middel van een aansprakelijkheidsverzekering. Een hondenverzekering biedt dekking voor medische kosten, maar niet voor aansprakelijkheid aan derden.

Hond en aansprakelijkheidsverzekeringAansprakelijkheid verzekeren

Als een hond tot een gezin behoort en is er voor het gezin een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten dan valt de hond eveneens onder de dekking daarvan. Er hoeft dus niet een aparte verzekering voor de hond afgesloten te worden om de aansprakelijkheid te dekken. Het is overigens niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar het is uiteraard voor iedereen in Nederland verstandig om er wel over te beschikken. Er wordt dan doorgaans een vergoeding geboden indien er schade is toegebracht aan derden of als er sprake is van letsel die per ongeluk is veroorzaakt. Zo kan een persoon net als een hond ook per ongeluk goederen van een ander kapotmaken.

Hondenverzekering

De aansprakelijkheid bij een hond valt dus onder de dekking van de gezinspolis. Een aparte verzekering hoeft daar dus niet voor worden afgesloten. Het is echter wel raadzaam om een aparte hondenverzekering af te sluiten. Deze polis dient er namelijk voor om dekking te bieden tegen medische kosten. Net als dat mensen een ziektekostenverzekering hebben, is dat ook mogelijk voor een hond. Het is dus zeker raadzaam om een hondenverzekering af te sluiten, zodat de medische kosten gedekte zijn.