Identificatiechip bij hond

By 09/11/2017Informatie

Het is tegenwoordig verplicht om honden van een identificatiechip te laten voorzien. De chip wordt door de dierenarts onder de huid bij de hond ingebracht. Het chippen van honden is in ieder geval verplicht voor honden die na 1 april 2013 zijn geboren. Deze moeten binnen zeven weken na de geboorte een chip krijgen. Voor iedereen die een pup neemt, kan het handig zijn om een hondenverzekering af te sluiten. Het plaatsen van de chip kan dan namelijk voor een vergoeding in aanmerking komen.

IdentificatiechipVerplichting identificatiechip bij hond

De overheid heeft ervoor gekozen om een identificatiesysteem met een chip voor honden in te voeren. Dit omdat er in de wereld van honden nog altijd veel misstanden zijn met onder meer broodfokkers en pups die te vroeg bij de moeder weggehaald worden. Ook ontbreekt het vaak nog aan vaccinaties en wordt er niet goed voor de hond gezorgd. Om dergelijke misstanden tegen te gaan, is de chip nu verplichting gesteld voor honden die geboren zijn na 1 april 2013. Na het inbrengen van de chip moet de registratie aan de speciale databank worden doorgegeven. Indien er wijzigingen optreden in de informatie op de chip dient deze informatie eveneens gewijzigd te worden in de databank. Zo blijven de gegevens namelijk up tot date.

Kosten voor het chippen van de hond

Wie een hondenverzekering heeft met dekking voor het chippen van de hond is voordelig uit. Als er echter nog geen verzekering voor de hond is afgesloten, moet de hondenbezitter zelf opdraaien voor het chippen van de hond. De kosten variƫren tussen 15 euro en 50 euro, waarbij ook de kosten van het consult van de dierenarts zijn inbegrepen. Wie een hond zonder chip heeft, kan alsnog besluiten om de hond te laten chippen. Rond Dierendag worden er vaak speciale acties aangeboden bij dierenklinieken om honden tegen lagere kosten dan normaal te laten chippen.