Symptomen bij een zieke hond

By 09/11/2017Informatie

Een gezonde hond is fit en actief, maar als de hond ziek is of een aandoening heeft, dan verandert het gedrag doorgaans. Het is de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter om de hond in een goede lichamelijke conditie te houden en bij ziekte met de hond naar de dierenarts te gaan. Overigens is het tijdens de jaarlijks inenting natuurlijk ook gewoon ideaal om de huisarts een algehele check-up te laten doen bij de hond. Indien er dan wat geconstateerd wordt, kan snel worden ingegrepen of verder onderzoek gedaan worden.

Symptomen bij een zieke hondHerkenbare ziektesymptomen

Indien een hond zich opeens anders lijkt te gedragen, is het aan raden om te letten of er sprake is van bepaalde symptomen. Bijvoorbeeld minder actief zijn, diarree, braken, hijgen, hoesten, koorts, opgezette buik, stijfheid, extra veel drinken, niet eten, incontinentie, problemen met de huid of kwijlen. Indien een hond steeds piept en dat anders niet doet of als er steeds sprake is van blaffen, lusteloosheid, veel slapen, agressief gedrag of trillen, kan uiteraard net als bij de andere symptomen altijd contact worden opgenomen met de dierenarts. Ook als het niets ernstigs blijkt te zijn, is dat maar beter te weten dan dat er geen actie wordt ondernomen.

Bij twijfel wordt altijd aangeraden om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan de hond onderzoeken en zal de hondenbezitter natuurlijk vragen stellen over het gedrag van de hond en symptomen die aanwezig zijn. Er kan dan een diagnose worden gesteld of verder onderzoek gedaan worden om bepaalde aandoeningen op te sporen of uit te sluiten. Er zijn kosten verbonden aan het consult en aan een eventuele behandeling. Wie een hondenverzekering heeft, kan daar een beroep op doen. Daarom wordt ook aangeraden om bij de aanschaf van een hond direct ook te overwegen om een hondenverzekering te nemen. Dat kan onvoorziene medische kosten opvangen.