Category

Tips

Honden in de winter

By | Tips

Als het echt winter is met sneeuw dan vinden honden het helemaal geweldig om buiten te wandelen. Er ligt natuurlijk niet de hele winter door sneeuw en het kan ook soms vervelend koud zijn buiten, maar dat deert de honden niet. Wie met de hond in het winterseizoen lange wandelingen gaat maken, kan wel met een aantal aandachtspunten rekening houden. Als een hond veelvuldig in de sneeuw hapt dan kan dat tot problemen leiden. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld overgeven, diarree of buikpijn. Mocht de hond ziek worden en de diarree of lamlendigheid houdt langer dan een dag aan dan is het altijd mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Overigens hoeft het natuurlijk niet altijd zo te zijn dat het happen van sneeuw tot problemen leidt.

Sneeuw kan overigens nog wel voor andere problemen zorgen, zoals tussen de voetzooltjes. Hiertussen kan zich namelijk ijsvorming voordoen als de hond lange tijd door de sneeuw wandelt. Het is aan te raden om regelmatig even te kijken hoe het met de voetzooltjes is gesteld. Er kunnen ook voorzorgsmaatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld door vaseline op de pootjes te smeren voordat er een lange wandeling gemaakt wordt. Een ander optie is het aanschaffen van hondenschoentjes die speciaal gemaakt zijn om de voetzolen te beschermen.

Als er sprake is van ijzel dan wordt er vaak gestrooid met zout. Dat is slecht voor de hondenpootjes. Na een wandeling over een pad of weg met strooizout kan dan ook worden aangeraden om de pootjes bij thuiskomst even af te wassen met lauw water. Het is uiteraard ook mogelijk om de bestrooide wegen te omzeilen en een andere route te volgen. Honden verliezen bij inspanning vocht en dat geldt ook als het buiten kouder is. Het is altijd mogelijk om een thermoskannetje met lauw water mee te nemen als er lange wandelingen met de hond gemaakt worden.

Wie met de hond over ijs gaat lopen of zelfs gaat schaatsen, dient er rekening mee te houden dat de ijzers van schaatsen vlijmscherp zijn en voor verwondingen kunnen zorgen. Een hond heeft net als een mens op glad ijs niet altijd de controle over het lichaam. Verder kan een hond ook in een wak terechtkomen of op ijs komen op het moment dat de dooi alweer is ingezet en de hond door het ijs zakt. Dat kan beter voorkomen worden.

Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat alle honden het geweldig vinden om in de sneeuw te ravotten of buiten in de kou te wandelen. Het zijn doorgaans vooral de kleine hondjes die dat namelijk helemaal niet zo fijn vinden. De kleinere honden kunnen zelfs maar beter niet te lang buiten in de vrieskou zijn als er geen sprake is van bescherming. Er zijn namelijk honden die geen ondervacht of een hele dunne ondervacht hebben en dus beter beschermd kunnen worden. Er is uiteraard speciale hondenkleding verkrijgbaar voor kleine rassen.

Verzorgen van de hondenvacht

By | Tips

Honden kunnen een verschillend soort vacht hebben en de ene vacht heeft meer aandacht en verzorging nodig dan de andere hondenvacht. De vacht hangt natuurlijk af van het type hond, zoals een langharige of een kortharige hond. Ook het haartype is weer van invloed op de mate van verzorging, bijvoorbeeld krullend haar wat vaak gepaard gaat met klitten. Er kan veel zelf gedaan worden aan de verzorging en afhankelijk van het soort hond dient deze regelmatig getrimd te worden.

Wennen aan vachtverzorging

Het is gemakkelijk om een pup of jonge hond snel in aanraking te laten komen met de verzorging van de vacht. Er kan om de vacht te borstelen gebruik worden gemaakt van een speciale hondenborstel. De pup vindt de borstel vast machtig interessant, maar het is de bedoeling dat de borstel als speelgoed wordt gezien, waar direct de tanden ingezet worden. De borstelbeurt kan beginnen met het aaien over de rug, waarna voorzichtig de borstel kan worden gebruikt.

hondenvachtKeuze voor een borstel of kam

Er zijn veel verschillende soorten hondenborstels en hondenkammen beschikbaar. Het spreekt voor zich dat de keuze het beste gemaakt kan worden aan de hand van het vachttype. Vraag gerust om advies in de dierenwinkel of bij de dierenarts. Voor kortharige honden wordt vaak een rubberen borstel gebruikt. Hiermee kunnen losse haren verwijderd worden. Zeker in de ruiperiode kunnen kortharige honden ook veel haar verliezen die in de borstel achterblijft en uiteraard steeds verwijderd kan worden. Als de hond in het bos heeft gewandeld of op het strand kan de vacht ook even worden geborsteld om het vuil en zand eruit te borstelen. Een slicker borstel is weer meer geschikt voor langharige honden, waarmee onder meer vachtklitten eruit geborsteld kunnen worden. Bij dit type honden is het aan te raden vrijwel dagelijks te borstelen en voor honden met een halflange vacht volstaat het een paar keer in de week te borstelen.

Oren van langharige honden

Het is zeker bij langharige honden ook aan te raden om de oren mee te nemen in de borstelbeurt. De haren kunnen namelijk de gehooringang blokkeren. Als de poten ook langharig zijn, wordt uiteraard aangeraden om de poten eveneens te borstelen. De vachtverzorging maakt onderdeel uit van de totale verzorging van de hond net als dat het belangrijk is om bijvoorbeeld een hondenverzekering af te sluiten. Ook dat maakt onderdeel uit van de totale verzorging.

Pup zindelijk maken

By | Tips

Als een pup de leeftijd heeft bereikt om mee naar huis te worden genomen, is de hond nog niet zindelijk. Er moet dus aandacht en tijd besteed worden aan het zindelijk maken van de pup. Dat vergt tijd en vooral ook veel geduld. Het kan enkele maanden duren voordat de hond echt helemaal zindelijk is.

Behoefte in huis doen

In het begin zal de pup de behoefte in huis doen. Vaak wordt daarvoor een bepaalde plek uitgekozen. Daar kunnen dan eventueel kranten neer worden gelegd om het schoonmaken wat gemakkelijker te maken. Of er kan voor gekozen worden om bij de voordeur of achterdeur een krant neer te leggen. Verder is het vooral van belang om iedere keer na het eten, slapen en spelen even naar buiten te gaan met de pup.

Naar buiten

Door iedere keer na het eten, drinken of slapen naar buiten te gaan met de pup is de kans groot dat op een gegeven moment de behoefte buiten wordt gedaan. Dan is het een kwestie van prijzen van de pup. Het komt in het begin regelmatig voor dat de pup vrolijk mee naar buiten gaat en niets doet, maar zodra de hond binnen is de behoefte doet. Bestraf de hond in elk geval niet als de behoefte in huis gedaan wordt.

In de nacht

De nacht duurt voor een pup nog lang om de behoefte op te houden. Het is dus zeker aan te raden om in de nacht de pup even naar buiten te laten. De hond kan zo laat mogelijk voor het naar bed gaan nog even uit worden gelaten, waarna het aan te raden is om dat na vier uur nog een keer te doen. Het is genoeg om even naar buiten te gaan en er hoeft geen lange wandeling gemaakt te worden.

Uiteindelijk wordt de pup zindelijk als er vooral aandacht en tijd aan besteed wordt. Het spreekt voor zich dat het niet verstandig is de pup in het begin te lang alleen te laten. Dan moet de pup de behoefte wel in huis doen en dat is niet bevorderlijk voor het snel zindelijk worden. Gemiddeld is een hond na zeven maanden echt helemaal zindelijk en tegen die tijd hoeft de hond ook minder vaak naar buiten. Vier keer per dag de hond uitlaten is genoeg met uiteraard een lange wandeling erbij. Indien het niet lukt om de hond zindelijk te maken en als de pup na acht maanden bijvoorbeeld nog steeds de behoefte in huis doet, kan aangeraden worden om een medische oorzaak te laten uitsluiten. Indien er een hondenverzekering is afgesloten, kunnen eventuele medische kosten voor een behandeling worden vergoed. De hond kan bijvoorbeeld blaasontsteking hebben of suikerziekte. Ook problemen met de nieren kunnen ertoe leiden dat zindelijk worden lastig is.

Logeren in hondenpension

By | Tips

Als de hond niet meegaat op vakantie en er is geen hondenoppas of logeeradres voorhanden dan biedt een hondenpension uitkomst. Het is uiteraard aan te raden om een hondenpension uit te zoeken, waar de hond zich thuis voelt. De hele dag in een kennel opgesloten te zitten, is nu niet echt een prettig verblijf voor de hond.

Zoek een goed hondenpension

Het is voor de hond en voor de hondenbezitter fijn om een goed hondenpension te vinden, waar aandacht besteed wordt aan de honden. Ook de gelegenheid om buiten te kunnen spelen en ravotten draagt bij aan een aangenaam verblijf. Het is altijd mogelijk om referenties en ervaringen van anderen te lezen. Verder is het aan te raden om na te gaan wat de voorwaarden zijn van het hondenpension.

Vaccinaties

De vaccinaties moeten bijvoorbeeld op orde zijn. Ook wordt aangeraden om een preventieve vlooienbehandeling uit te voeren. Een hondenverzekering biedt zekerheid omtrent eventuele medische kosten die ontstaan tijdens het verblijf. De hond kan namelijk ziek worden of een medische behandeling nodig hebben. Als een hond medicatie heeft, is het uiteraard ook van belang dat de medicijnen en voorschriften voor gebruik bij het hondenpension worden achtergelaten.

Maak het afscheid niet te lang

Bij het brengen van de hond naar het hondenpension kan er het beste zijn van een afscheid dat niet al te lang duurt. Geef de hond een dikke knuffel en laat de hond weten dat de hond ook weer wordt opgehaald. Houd het kort en krachtig en keer dus niet bij de deur weer terug om nog een keer afscheid te nemen.

hondenpensionOphalen na terugkomst

Als de hond na terugkomst van de vakantie weer wordt opgehaald, is het zeker een dolle boel als de hond het baasje in zicht krijgt. Het kan zijn dat de hond wel weer even tijd nodig heeft om thuis te wennen en bij te komen van alle indrukken die er in het hondenpension zijn opgedaan.

Voorbereiding op de komst van een puppy

By | Tips

Het is geweldig om uit te kijken naar de komst van een pup. Voordat het hondje thuiskomt, zijn er natuurlijk een aantal voorbereidingen nodig. Zo moet er een bench of mand worden aangeschaft om als slaapplek en rustplek te dienen. Dat spreekt al voor zich, maar er zijn nog meer voorbereidingen nodig. Het is bijvoorbeeld ook verstandig om direct al een hondenverzekering af te sluiten.

Benodigdheden voor een puppy

Naast een fijne slaapplek is het ook nodig om puppyvoer in huis te halen net als dat er een waterbak en voerbak aangeschaft moeten worden. Verder is het ook handig om een riem met halsband in huis te halen of een hondentuigje. Zo kan de pup op een veilige manier worden uitgelaten. Het is ook aan te raden om beloningssnoepjes in huis te halen, want de pup moet natuurlijk nog veel leren. Beloningssnoepjes kunnen daarbij helpen. Puppy’s zijn natuurlijk hartstikke speels en het is leuk om samen met de pup te spelen. Het is dus ook aan te raden om wat hondenspeeltjes te kopen.

puppyHondenverzekering afsluiten

Er komen verschillende kosten bij kijken als er een pup in huis wordt gehaald. Er moet bijvoorbeeld ook naar de dierenarts gegaan worden om een identificatiechip te laten plaatsen. Bovendien zijn er vaccinaties nodig net als ontwormkuren. Ook een behandeling tegen vlooien kan al snel nodig zijn, waarvoor een vlooienband kan worden aangeschaft of pipetjes gebruikt kunnen worden. Een hondenverzekering afsluiten voor de pup dekt eventuele medische kosten. Bovendien kunnen hondenbezitters er direct al van profiteren, want vaak wordt er dekking geboden voor de chip en voor vaccinaties. De pup is nog een jonge hond en daarom is de premie van de hondenverzekering laag. Nog een reden dus om direct al een hondenverzekering voor een puppy af te sluiten.

De beste hondenverzekering afsluiten

By | Tips

Het is uiteraard van belang dat bij het afsluiten van een hondenverzekering voor de beste polis wordt gekozen. Die kan alleen gevonden worden als er een vergelijking gemaakt wordt. Bovendien is het dan handig om met een aantal punten rekening te houden. Bijvoorbeeld met het ras van de hond en de leeftijd, maar ook met het medisch verleden als het gaat om een oudere hond. Naast de basisverzekering voor huisdieren kan een aanvullende dekking voor het verzekeren van de hond worden gekozen.

hondenverzekeringBelangrijke aspecten bij keuze hondenverzekering

Het is bij de keuze voor een verzekering voor een hond belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. De premie is bijvoorbeeld van belang. Het voordeel is wel dat jonge honden goedkoper verzekerd kunnen worden dan oude honden. De hoogte van het eigen risico is eveneens een interessant aspect om rekening mee te houden. Verder kan er gekeken worden naar de maximale vergoeding en naar de exacte dekking of uitsluitingen. Een vergelijking is aan te raden. De aanvullende dekking is een belangrijk punt om even water langer bij stil te staan.

Aanvullende medische dekking

De dekking voor de basisverzekering voor huisdieren kan per verzekeraar al anders zijn, maar dat geldt ook zeker ten aanzien van de aanvullende medische dekking. Een basisverzekering is bijvoorbeeld niet afdoende als er sprake is van gebitsproblemen of van castratie. Dan is een aanvullende polis aan te raden als men deze kosten gedekt wenst te zien. Er kan op basis van een aantal punten een keuze gemaakt worden. Bijvoorbeeld de voorkeur om bepaalde risico’s te verzekeren. Daarbij kan gekeken worden naar gegevens als het ras en het medische verleden.

Vrijwillige keuze

By | Tips

Een hondenverzekering voor medische kosten is altijd een vrijwillige keuze. Het is dus niet verplicht om de hond te verzekeren. Dat wil niet zeggen dat het niet aan te raden is, want dat is het zeker wel. Vooral omdat er hoge kosten bij kunnen komen kijken als een hond een medisch probleem krijgt of bijvoorbeeld te maken krijgt met een ongeval. Dat kan namelijk altijd gebeuren en dan is het wel zo prettig dat de kosten van de dierenarts gedekt worden vanuit de verzekering.

Vergoeding medische kosten

Het is bij het afsluiten van een hondenverzekering aan te raden om te kijken naar welke medische kosten worden vergoed. Er is doorgaans sprake van een standaardpolis en van de mogelijkheid om een aanvullende dekking te kiezen. Zo kan de hondenbezitter zelf invloed hebben op datgene wat verzekerd moet worden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de kosten van een dierenartsconsult, maar ook om de kosten van de jaarlijkse inentingen en de kosten van het plaatsen van een identificatiechip. Dat scheelt alvast kosten.

Vrijwillige keuzeIs het verstandig de hond te verzekeren?

Het is inderdaad verstandig om de hond te verzekeren tegen medische kosten. In verhouding is de premie per maand laag en kunnen de medische kosten juist op onverwachtse momenten enorm oplopen. De premie voor jonge honden is lager dan voor oude honden, zodat het voordeliger is om direct als er een puppy komt al een verzekering af te sluiten. Bovendien wordt de mogelijkheid geboden om zelf deels voor een dekking te kiezen naast de standaardvoorwaarden die van toepassing zijn. Het is wel aan te raden om meerdere opties met elkaar te vergelijken.

Hondenverzekering afsluiten voor een puppy

By | Tips

Het afsluiten van een hondenverzekering is niet het eerste waar men aan denkt op het moment dat er een puppy in huis is. Het is op zich echter wel een aspect om aan te denken en dat kan al voordat de hond deelt uitmaakt van het huishouden, maar het wachten is op de komst van de puppy. Dat is namelijk een moment, waarop er nog alle gelegenheid bestaat om de opties met elkaar te vergelijken. Een puppy moet zeker in het begin een aantal keren naar de dierenarts voor vaccinaties en wormkuren. Er wordt met de hondenverzekering dekking geboden voor veel risico’s die veel geld kunnen kosten.

HondenverzekeringDekking voor medische kosten

Het is tegenwoordig al veel gebruikelijker als vroeger om een verzekering voor de hond af te sluiten. Het is zelfs zo dat mensen die een puppy nemen er steeds vaker voor kiezen om direct al vanaf het begin een huisdierverzekering te nemen. Dat wordt dan ook vaker en vaker de gewoonte. De reden dat ervoor gekozen wordt, is onder meer omdat het nu meer gangbaar is als vroeger, maar ook omdat mensen zich bewust kunnen zijn van mogelijke hoge dierenartskosten bij situaties, waarin medische zorg nodig is. Er zijn uiteraard verschillende opties beschikbaar met een standaardpolis of met een aanvullende verzekering erbij.

Voordelen

Er zijn meerdere voordelen om een huisdierenverzekering voor je puppy af te sluiten. De premie is bijvoorbeeld een stuk lager dan die voor oudere honden. Er geldt bovendien geen wachttijd die normaal gesproken dertig dagen is. Verder kunnen bepaalde kosten direct al worden vergoed, zoals de identificatiechip. De hondenverzekering kan blijven bestaan, zodat als de hond ouder wordt er natuurlijk ook een beroep op kan worden gedaan.

 

Het kiezen van een hondenverzekering

By | Tips

Er is nogal een groot aanbod van hondenverzekeringen. Daarom kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Het is vooral belangrijk om er de tijd voor te nemen. Het gaat tenslotte om een goede verzekering voor uw hond, waarbij de financiële risico’s voor medische kosten zoveel mogelijk worden afgedekt. Er worden hier wat tips gegeven om de zoektocht wat gemakkelijker te maken.

hondenverzekeringNeem de hond als uitgangspunt

De hond kan uiteraard als uitgangspunt genomen worden om een verzekering af te sluiten. Is het een puppy? Dan is het zeker aan te raden om een verzekering af te sluiten. Er zijn in het begin al vaccinaties nodig net als ontwormkuren en er moet een chip geplaatst worden. Deze kosten kunnen voor een vergoeding in aanmerking komen indien de juiste polis wordt gekozen. Als de hond al wat ouder is, kan uiteraard eveneens een verzekering genomen worden. Wacht niet te lang tot er medische kosten komen. Er kan voor oudere honden namelijk een wachttijd gelden van bijvoorbeeld een half jaar voordat er daadwerkelijk een beroep op de dekking gedaan kan worden. Als de hond als uitgangspunt wordt genomen, kan er gekeken worden naar het ras, leeftijd, medische situatie en gewenste risico’s om dekking voor te krijgen.

Afsluiten hondenverzekering

Voor het afsluiten van een hondenverzekering is het uitvoeren van een vergelijking zeker aan te raden. Bovendien kan er gekeken worden of een basisdekking voldoende is of dat een aanvullende dekking gewenst is. Bovendien is er een onderscheid in de vergoedingen. De ene verzekeraar keert een percentage uit en de ander weer een vast bedrag. Dan komt er nog het bedrag van het eigen risico om de hoek kijken. Het is dus handig om van de optie gebruik te maken hondenverzekeringen te vergelijken. Daarbij komen punten aan bod als de hoogte van de premie, basisdekking, aanvullende modules en de maximale vergoeding die per situatie verstrekt wordt.

Goedkope hondenverzekering afsluiten

By | Tips

Het afsluiten van een goedkope hondenverzekering geniet natuurlijk vaak de voorkeur, want dan hoeft er niet veel premie betaald te worden. Het is echter niet alleen belangrijk om naar de premie te kijken als de hond verzekerd wordt tegen medische kosten. De dekking van de basisverzekering is belangrijk net als de mogelijkheden om een aanvullende huisdierverzekering voor de hond af te sluiten. De ene hond heeft meer zorg nodig dan de andere en ook zal de ene hond voor meer kosten zorgen dan de andere.

hondenverzekeringRisico medische kosten

Wie het risico van medische kosten graag gedekt wil zien om niet voor verrassingen komen te staan, kan een hondenverzekering afsluiten. Een goedkope polis betekent niet altijd dat het de beste polis is, want de dekking is dan doorgaans minder uitgebreid. Dat is echter wel een ideale tussenweg, want een groot deel van de risico’s wordt wel afgedekt met een vergoeding voor bepaalde medische kosten. Uiteraard kan bij de aanschaf van een puppy het beste direct een verzekering afgesloten worden. Dat wordt dan in elk geval een goedkope hondenverzekering, want jonge honden zijn nu eenmaal goedkoper te verzekeren dan oudere honden. Er zijn polissen die voor een premie van 5 euro per maand al afgesloten kunnen worden.

Aandachtspunten

Bij de keuze om de hond te verzekeren, zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld aan te raden om te kijken wat het bedrag aan eigen risico is. Of om na te gaan wat er precies wordt vergoed en hoe hoog het bedrag van de vergoeding dan maximaal kan zijn. Verder is het aan te raden om naar de dekking en eventuele uitsluitingen te kijken. De vergoeding kan plaatsvinden aan de hand van een percentage of aan de hand van een vast bedrag. Indien er voor een goedkope hondenverzekering gekozen wordt, kan het bedrag van het eigen risico wel hoger zijn. Een belangrijk aandachtspunt is het vergelijken van de goedkope hondenverzekeringen. Dan wordt pas echt duidelijk wat de verschillen zijn en wat op basis van de persoonlijke situatie en die van de hond de beste keuze is.