Honden in de winter

By 09/11/2017Tips

Als het echt winter is met sneeuw dan vinden honden het helemaal geweldig om buiten te wandelen. Er ligt natuurlijk niet de hele winter door sneeuw en het kan ook soms vervelend koud zijn buiten, maar dat deert de honden niet. Wie met de hond in het winterseizoen lange wandelingen gaat maken, kan wel met een aantal aandachtspunten rekening houden. Als een hond veelvuldig in de sneeuw hapt dan kan dat tot problemen leiden. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld overgeven, diarree of buikpijn. Mocht de hond ziek worden en de diarree of lamlendigheid houdt langer dan een dag aan dan is het altijd mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Overigens hoeft het natuurlijk niet altijd zo te zijn dat het happen van sneeuw tot problemen leidt.

Sneeuw kan overigens nog wel voor andere problemen zorgen, zoals tussen de voetzooltjes. Hiertussen kan zich namelijk ijsvorming voordoen als de hond lange tijd door de sneeuw wandelt. Het is aan te raden om regelmatig even te kijken hoe het met de voetzooltjes is gesteld. Er kunnen ook voorzorgsmaatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld door vaseline op de pootjes te smeren voordat er een lange wandeling gemaakt wordt. Een ander optie is het aanschaffen van hondenschoentjes die speciaal gemaakt zijn om de voetzolen te beschermen.

Als er sprake is van ijzel dan wordt er vaak gestrooid met zout. Dat is slecht voor de hondenpootjes. Na een wandeling over een pad of weg met strooizout kan dan ook worden aangeraden om de pootjes bij thuiskomst even af te wassen met lauw water. Het is uiteraard ook mogelijk om de bestrooide wegen te omzeilen en een andere route te volgen. Honden verliezen bij inspanning vocht en dat geldt ook als het buiten kouder is. Het is altijd mogelijk om een thermoskannetje met lauw water mee te nemen als er lange wandelingen met de hond gemaakt worden.

Wie met de hond over ijs gaat lopen of zelfs gaat schaatsen, dient er rekening mee te houden dat de ijzers van schaatsen vlijmscherp zijn en voor verwondingen kunnen zorgen. Een hond heeft net als een mens op glad ijs niet altijd de controle over het lichaam. Verder kan een hond ook in een wak terechtkomen of op ijs komen op het moment dat de dooi alweer is ingezet en de hond door het ijs zakt. Dat kan beter voorkomen worden.

Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat alle honden het geweldig vinden om in de sneeuw te ravotten of buiten in de kou te wandelen. Het zijn doorgaans vooral de kleine hondjes die dat namelijk helemaal niet zo fijn vinden. De kleinere honden kunnen zelfs maar beter niet te lang buiten in de vrieskou zijn als er geen sprake is van bescherming. Er zijn namelijk honden die geen ondervacht of een hele dunne ondervacht hebben en dus beter beschermd kunnen worden. Er is uiteraard speciale hondenkleding verkrijgbaar voor kleine rassen.