Verzorgen van de hondenvacht

By 09/11/2017Tips

Honden kunnen een verschillend soort vacht hebben en de ene vacht heeft meer aandacht en verzorging nodig dan de andere hondenvacht. De vacht hangt natuurlijk af van het type hond, zoals een langharige of een kortharige hond. Ook het haartype is weer van invloed op de mate van verzorging, bijvoorbeeld krullend haar wat vaak gepaard gaat met klitten. Er kan veel zelf gedaan worden aan de verzorging en afhankelijk van het soort hond dient deze regelmatig getrimd te worden.

Wennen aan vachtverzorging

Het is gemakkelijk om een pup of jonge hond snel in aanraking te laten komen met de verzorging van de vacht. Er kan om de vacht te borstelen gebruik worden gemaakt van een speciale hondenborstel. De pup vindt de borstel vast machtig interessant, maar het is de bedoeling dat de borstel als speelgoed wordt gezien, waar direct de tanden ingezet worden. De borstelbeurt kan beginnen met het aaien over de rug, waarna voorzichtig de borstel kan worden gebruikt.

hondenvachtKeuze voor een borstel of kam

Er zijn veel verschillende soorten hondenborstels en hondenkammen beschikbaar. Het spreekt voor zich dat de keuze het beste gemaakt kan worden aan de hand van het vachttype. Vraag gerust om advies in de dierenwinkel of bij de dierenarts. Voor kortharige honden wordt vaak een rubberen borstel gebruikt. Hiermee kunnen losse haren verwijderd worden. Zeker in de ruiperiode kunnen kortharige honden ook veel haar verliezen die in de borstel achterblijft en uiteraard steeds verwijderd kan worden. Als de hond in het bos heeft gewandeld of op het strand kan de vacht ook even worden geborsteld om het vuil en zand eruit te borstelen. Een slicker borstel is weer meer geschikt voor langharige honden, waarmee onder meer vachtklitten eruit geborsteld kunnen worden. Bij dit type honden is het aan te raden vrijwel dagelijks te borstelen en voor honden met een halflange vacht volstaat het een paar keer in de week te borstelen.

Oren van langharige honden

Het is zeker bij langharige honden ook aan te raden om de oren mee te nemen in de borstelbeurt. De haren kunnen namelijk de gehooringang blokkeren. Als de poten ook langharig zijn, wordt uiteraard aangeraden om de poten eveneens te borstelen. De vachtverzorging maakt onderdeel uit van de totale verzorging van de hond net als dat het belangrijk is om bijvoorbeeld een hondenverzekering af te sluiten. Ook dat maakt onderdeel uit van de totale verzorging.